Restaurang & livsmedel

Tycker du om att baka eller laga mat? Vill du jobba utomlands? Gå restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium. När du är klar med din yrkesexamen har du stor chans att få jobb. Utbildningen kan också ge högskolebehörighet. I utbildningen ingår 15 veckors praktik.

Det här är restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Här får du vara med och driva restaurang där vi lagar skolmat till andra elever. Vi har också två metodkök, ett bageri, ett konditori och ett charkuteri samt en egen butik där vi säljer mycket av det vi producerar till riktiga kunder.

Under det första året läser alla tillsammans, därefter väljer du inriktningen bageri och konditori eller kök och servering. Inom bageri och konditori lär du dig hantverket inom bageri och konditori. Inom kök och servering lär du dig om matlagning i restaurang, om servering och arbete i bar.

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby har utbildat ungdomar inom restaurang och livsmedel i mer än 20 år. Våra lärare har erfarenhet från olika yrken i branschen och bra kontakter. Dessutom har vi moderna och professionellt utrustade lokaler.

De här yrkena kan du välja

Efter din utbildning kan du jobba på restauranger, i storkök, i bar, på bagerier, konditorier och butiker över hela världen. Exempel på yrken är bagare, kock, bartender, servitris, servitör och konditor.

Alla elever har praktik

I alla yrkesprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Om du vill göra din praktik utomlands har skolan har många utbytesprojekt med andra länder. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Yrkesprogrammen kan ge högskolebehörighet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du få grundläggande högskolebehörighet.
Det enda du behöver göra är att välja de kurser som krävs. Det gör du genom att välja två extra kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska inom programfördjupningen. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan. Utöver det får du möjlighet att specialisera dig mer inom programmet, det kallas för programfördjupning.

17 augusti 2017